De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet.
Blog

Top 5 meest gevraagde ICT functies

26 april 2024
Lize Heijstek

Studeer je ICT of zit je te twijfelen of je een Informaticagerichte studie wilt gaan volgen? Logisch dat je je dan afvraagt of er vraag naar is in de markt, en zo ja, in wat voor richtingen moet jij je dan ontwikkelen? In dit artikel leggen we je graag uit wat de meest gevraagde functies zijn en hoe jij de beste IT’er kan worden.

Cyber Security Analist

Met de groei van IT is er ook een behoefte gekomen aan meer veiligheid. Cybercriminaliteit is iets waar bedrijven zich ook op moeten voorbereiden. Daar kan jij nou net het verschil maken! Om een goede cyber security analist te zijn, heb je een goed ontwikkeld analytisch vermogen nodig. Daarnaast moet je consequent handelen. Als Cyber Security Analist weet je programma’s, netwerken en systemen tegen digitale criminaliteit.

Om een goede Cyber Security Analist te worden kan je cursussen volgen waar ethisch hacken centraal staat. Daarnaast kan je ook een duale studie volgen, bijvoorbeeld bij Hogeschool Utrecht. Als Cyber Security Analist verdien je tussen de €3500 en €4700. Natuurlijk hangt de hoogte af van de jaren werkervaring, je leeftijd, maar ook je opleidingsniveau.

Netwerkbeheerder

Een netwerkbeheerder is verantwoordelijk voor het beheren en onderhouden van computernetwerken binnen een organisatie. Dit omvat taken zoals het installeren, configureren en updaten van netwerkapparatuur en -software, het monitoren van netwerkprestaties, het oplossen van netwerkproblemen en het implementeren van beveiligingsmaatregelen.

Netwerkbeheerders worden veel gevraagd, omdat vrijwel alle moderne bedrijven en organisaties vertrouwen op computernetwerken om hun activiteiten uit te voeren. Een goed functionerend netwerk is essentieel voor de communicatie, gegevensopslag, samenwerking en toegang tot externe bronnen. Stel je voor dat je op je werk komt en niks doet het?! Bovendien neemt de complexiteit van netwerken voortdurend toe, wat resulteert in een groeiende vraag naar gekwalificeerde professionals die in staat zijn om deze complexiteit effectief te beheren.

Cloud engineer

Door de Coronapandemie zijn steeds meer mensen thuis gaan werken, waardoor er ook steeds meer digitale werkplekken zijn. Juist daarom is er behoefte aan goede opslag en dataverwerking. Een Cloud engineer is een IT-professional die gespecialiseerd is in het ontwerpen, implementeren en beheren van Cloud infrastructuren en -oplossingen voor organisaties. In essentie houden ze zich bezig met het bouwen en onderhouden van Cloud gebaseerde systemen en diensten die gebruikmaken van Cloud technologieën.

Developer

Alles wat je opent of doet op je laptop, computer, tablet of telefoon is ooit gemaakt door een ontwikkelaar, oftewel een Developer. Om een goede Developer te worden, volg je in de meeste gevallen een opleiding in de richting van software of informatica. Developers kennen diverse talen, programmeertalen worden gebruikt bij diverse bedrijven en bij elk bedrijf kan een andere programmeertaal weer anders zijn. Programmeertalen waar je het beste in kan investeren zijn:

  1. Outsystems
  2. C#
  3. Java
  4. Python

IT Support

Met al die systemen in huis, zijn er ook veel medewerkers die ermee moeten werken. Dan is het ook geen nieuws dat er ook veel vragen zijn die beantwoord moeten worden. Daarvoor zijn er toppers op de Support nodig. Deze IT experts weten alle vragen te beantwoorden, die je medewerkers hebben. Zo kunnen je medewerkers aan de slag en hoef je niet heel de dag bezig te zijn met alle vragen. Als IT Supporter is het nodig om te kunnen schakelen tussen diverse partijen, maar ook om goed te kunnen uitleggen hoe problemen voorkomen kunnen worden. Hoe je een goede IT Supporter wordt? Veel ervaring opdoen!

Solliciteer hier!

Zoek jij een baan als Cyber Security Analist, Cloud engineer, Netwerkbeheerder, Developer en IT Support? Solliciteer dan op onze website. We komen graag met je in contact om je beter te leren kennen en te kijken of we iets voor je kunnen betekenen.

Opslaan

Gerelateerde artikelen

Recruitment en Neuromarketing

Kennis is er om uit te breiden, toch? De afgelopen tijd heb ik, Lize, mij verdiept in de wereld van neuromarketing. Wat houdt neuromarketing precies in, waarvoor wordt het gebruikt, hoe wordt het momenteel toegepast en is het relevant voor de recruitmentwereld? Het antwoord op de laatste vraag is een volmondig ja! Daarom ben ik […]

Lees artikel

De kunst van een goede salarisindicatie

Een veel besproken onderwerp, tenminste laten we eerlijk zijn dat salaris dat is een dingetje. Want als je een IT-er bent dan wil je het beste uit de kan halen, maar dat beste uit de kan voor jou valt niet altijd goed in de aarde bij de werkgever. En laten we eerlijk zijn, het is […]

Lees artikel

17 mei: Werelddag van de IT

Op 17 mei vieren we de Werelddag van de IT, een dag toegewijd aan telecommunicatie en de informatiemaatschappij. Ik type dit nu op mijn laptop, wat wordt geprojecteerd op twee schermen. Straks heb ik een kennismaking met een nieuwe kandidaat via Teams en vanmiddag een telefonische afspraak met een klant. Een eeuw geleden zag dat […]

Lees artikel