Een veel besproken onderwerp, tenminste laten we eerlijk zijn dat salaris dat is een dingetje. Want als je een IT-er bent dan wil je het beste uit de kan halen, maar dat beste uit de kan voor jou valt niet altijd goed in de aarde bij de werkgever. En laten we eerlijk zijn, het is ook lastig. Want wat je vindt op internet als salarisindicatie is vaak niet de waarheid en dat zorgt nou net voor een vertekend beeld.
Heb jij het wel eens gehad? Dat je bij een sollicitatiegesprek zat, je vertelde je salarisindicatie vol trots en de volgende dag werd je afgewezen op je salarisindicatie. Ontzettend lastig, want waar vind je de houvast. In dit artikel gaan we het hebben over salarissen, maar geven we ook praktische tips hoe je je salarisindicatie het beste kan verwoorden. Lees je mee?
De betrouwbaarheid van salarisindicaties
Salarisindicaties die je online vindt, kunnen misleidend zijn. Websites zoals Glassdoor, Indeed en LinkedIn bieden weliswaar een schatting, maar deze zijn vaak gebaseerd op een beperkt aantal gegevenspunten en houden geen rekening met specifieke factoren zoals bedrijfsgrootte, locatie en de unieke kwalificaties van een kandidaat. Het is daarom cruciaal om meerdere bronnen te raadplegen en niet blindelings op één enkele bron te vertrouwen. Maar hoe doe goed onderzoek en waar begin je?
Hoe doe je goed marktonderzoek?
Voordat je een salarisindicatie geeft, is het belangrijk om uitgebreid onderzoek te doen. Kijk naar de salarissen in jouw specifieke vakgebied, regio en voor jouw ervaringsniveau. Praat met collega’s en professionals in je netwerk om een realistischer beeld te krijgen van wat je kunt vragen. Zit je nog op school? Vraag het dan aan je docent. Ken je een bekende die een leidinggevende functie heeft? Vraag aan hem of haar wat voor salaris redelijk is. De salariswijzer van de Nationale Vacaturebank geeft een goede richting aan, mits je het naar waarheid invult.
Hoe bereid je een salarisindicatie voor?
- Kijk naar je vaardigheden, ervaring (in vergelijking met de werkzaamheden die je uitvoert) en wat je uniek maakt. Hoe moeilijker het is om jouw vaardigheden te vinden, hoe hoger je salaris zou moeten zijn. Denk hierbij aan een Cloud Engineer vacature, jij hebt bij een IT-dienstverlener hetzelfde gedaan voor maar liefst 5 jaar. Aangezien je bij een IT-dienstverlener hebt gewerkt en daar trouw hebt gezeten, kan je meer vragen.
- Wees specifiek: Geef een salarisrange in plaats van een specifiek bedrag. Dit geeft ruimte voor onderhandeling en toont aan dat je flexibel bent.
- Onderbouw je vraag: Bereid argumenten voor waarom je dit salaris verdient. Dit kunnen resultaten uit vorige banen zijn, certificeringen of unieke vaardigheden die je hebt. Verken ook je bodemlijn. Je denkt misschien nu dat je dat helemaal niet wilt, maar als het echt je droombaan is en je bereid bent concessies te doen, is het belangrijk om te weten hoe ver je kunt gaan.
Tips voor het gesprek
- Wees zelfverzekerd, maar niet arrogant: Vertrouwen in je waarde is belangrijk, maar overmoed kan afstotend werken.
- Luister en onderhandel: Wees bereid om te luisteren naar wat de werkgever te bieden heeft en bereid je voor op onderhandelingen. Dit laat zien dat je openstaat voor een wederzijds voordelige overeenkomst. Houdt daarbij rekening met een lager salaris als je een auto van de zaak krijgt, de werkgever je gehele pensioen betaald of wanneer er andere bijzondere arbeidsvoorwaarden zijn.
- Blijf professioneel: Zelfs als het aanbod lager is dan je had verwacht. Bedank de werkgever voor de kans en vraag of er ruimte is voor groei in de toekomst.
- Het moment waarop je je salarisindicatie bespreekt is cruciaal. Idealiter stel je dit onderwerp pas aan de orde wanneer je een aanbod hebt of wanneer de werkgever er expliciet naar vraagt. Te vroeg over salaris beginnen kan overkomen alsof je alleen geïnteresseerd bent in het geld en niet in de rol of het bedrijf.
- Begin met het noemen van je minimumsalaris, maar benadruk ook je ambitie om te groeien in zowel salaris als verantwoordelijkheden. Bijvoorbeeld: “Mijn ondergrens is 2800 euro bruto, maar ik heb ook de wens om te groeien, zowel in salaris als in de uitdagingen die ik aankan. Ik denk zelf aan een salarisrange tussen de 3000 en 3500 euro bruto. Hoe zien jullie dat?” Door de vraag terug te stellen, blijft het gesprek open. Wellicht is de 3500 euro bruto niet haalbaar, maar kan 3300 euro wel binnen bereik liggen. Dit biedt ruimte voor onderhandelingen en laat zien dat je open staat voor discussie.
Conclusie
Het bepalen van de juiste salarisindicatie is een balans tussen zelfwaardering en marktkennis. Door goed onderzoek te doen, je waarde te kennen en professioneel te blijven tijdens onderhandelingen, kun je de kans vergroten om het salaris te krijgen dat je verdient zonder werkgevers af te schrikken. Meer tips over hoe je dit het beste kan aanpakken? We gaan er graag verder op in, in het kennismakingsgesprek!
Opslaan